30 Απρ 2014

Nutty vanilla granola - Γκράνολα με ξηρούς καρπούς και βανίλια



Στα περισσότερα βιβλία που έχω, υπάρχει από μια διαφορετική συνταγή για γκράνολα. Στα κεφάλαια που αφορούσαν το πρωινό πάντα έβρισκα πιο δελεαστικές συνταγές που προτιμούσα έως τώρα. Oμως σκέφτηκα να δοκιμάσω εφόσον υπάρχει ένα ολόκληρο τρεντ  γύρω από αυτό το πρωινό και πραγματικά ξετρελάθηκα. Μετά από πολύ σκέψη κατέληξα στην συνταγή από το βιβλίο recipes for an inspired life  της Beatrice Peltre. Αρκεί να σας πω ότι την έφτιαξα το πρωί και μέχρι το βράδυ ανοίγω το βάζο και τρώω κουταλιές σκέτη! Θα δοκιμάσω και άλλες στο μέλλον οπότε αναμένετε αλλά για την ώρα αυτήν την συστήνω ανεπιφύλακτα. Και είναι τόσο υγιεινή που δίνω και στον Φίλιππο για πρωινό για έξτρα δύναμη και ενέργεια!



300 γρ βρώμη
50 γρ κολοκυθόσπορους
50 γρ ηλιόσπορους
50 γρ αμύγδαλα ωμά
50 γρ πέκαν
50 γρ σουσάμι
100 γρ καρύδια
120 μλ νερό
120 μλ μέλι
55 γρ ζάχαρη muscovado
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γλ αλάτι
60 μλ λάδι καρύδας ( η συνταγή έλεγε canola oil αλλά εγω δεν το χρησιμοποιώ και πάντα το αντικαθιστώ με λάδι καρύδας)
1 φλ. Αποξηραμένα cranberries




Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το μέλι , με το νερόην ζάχαρη ,  την βανίλια και το αλάτι. Φέρτε σε σημείο βρασμού σε μέτρια φωτιά , χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για μερικά ακόμη λεπτά μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη.
Σε μπολ αναμείξτε όλα τα υλικά εκτός των φρούτων και στην συνέχεια προσθέστε το μείγμα με το μέλι. Ανακατέψτε καλά και απλώστε σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα. Απλώστε ώστε να είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα ώστε να γίνει τραγανή καθώς ψήνεται. Κατά την διάρκεια ψησίματος ανακατεύετε τακτικά . μόλις αρχίσει να χρυσίζει περίπου μετά από 1 ώρα είναι έτοιμη. Αφήστε να κρυώσει και φυλάξτε σε αεροστεγές βάζο.
 


3 σχόλια: